KAD SKUAD PENGGUNA (KAD SP)
(Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan)

Laman web : http://skuadpengguna.1pengguna.com/

Kad skuad pengguna ini merupakan kad loyalti, kad diskaun dan pengenalan diri Skuad Pengguna. Usaha ini dibuat dengan kerjasama Bank Rakyat. Kad Skuad Pengguna merupakan flash card dan bukan kad yang menawarkan mata ganjaran. Ahli Skuad Pengguna hanya perlu menunjukkan kad berkenaan bagi mendapatkan keistimewaan. Pendaftaran keahlian Skuad Pengguna boleh dilakukan dengan melayari http://skuadpengguna.1pengguna.com/
 

KAD DISKAUN SISWA 1MALAYSIA (KADS1M)
(Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan)

Laman web : http://www.1pengguna.com/kads1m

KADS1M diwujudkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) dengan objektif untuk membantu membantu meringankan perbelanjaan siswa di Institusi Pengajian Tinggi (IPT) awam dan swasta seluruh negara.

KADS1M merupakan flash card dan bukan kad yang menawarkan mata ganjaran. Pelajar hanya perlu menunjukkan KADS1M bersama-sama kad pelajar atau kad pengenalan bagi mendapat diskaun. Kad ini diberi secara percuma kepada pelajar IPT warganegara Malaysia. Caj RM2.00 akan dikenakan bagi setiap kad yang hilang / gantian.

1MALAYSIA PRIVILEGE CARD (1MPC)
(Kementerian Kewangan)

Laman web : http://www.treasury.gov.my

1Malaysia Privilege Card merupakan inisiatif di bawah Strategi Lautan Biru Kebangsaan 7 atau National Blue Ocean Strategy (NBOS 7) yang memperlihatkan usahasama antara tiga kementerian iaitu Kementerian Kewangan, Kementerian Pertahanan dan Kementerian Dalam Negeri.

Melalui program 1Malaysia Privilege Card ini, kira-kira 242,000 orang pegawai dan anggota Polis dan Tentera yang sedang berkhidmat akan dapat menikmati diskaun dan potongan harga yang disediakan apabila berbelanja di syarikat-syarikat rakan dagang yang mengambil bahagian. Antara keistimewaan kad ini, ianya boleh digunakan dalam perbelanjaan barangan keperluan harian, alatan sukan, alat ganti kenderaan, perhotelan, barangan kesihatan serta beberapa kategori barangan dan perkhidmatan.

KAD BEKAS TENTERA
(Bahagian Pencen - Jabatan Hal Ehwal Veteran ATM)

Laman web : http://www.jhev.gov.my/

Kad Bekas Tentera (KBT) dikeluarkan kepada bekas pegawai dan anggota ATM yang layak sebagai pengenalan diri bahawa mereka adalah seorang bekas anggota ATM. Sebagai pemegang kad, pesara dan orang tanggungan yang layak boleh mendapat kemudahan rawatan di Hospital/Klinik Kerajaan secara percuma. Kad ini merupakan lanjutan daripada Kad 1Malaysia Privilage Card (1MPC) sebagai mengenang jasa para perajurit yang bersara secara terhormat, bagi menikmati diskaun rakan-rakan dagang yang mengambil bahagian.

KAD OKU
(Jabatan Kebajikan Masyarakat)

Laman web : http://www.jkm.gov.my/

Orang Kurang Upaya termasuklah mereka yang mempunyai kekurangan jangka panjang fizikal, mental, intelektual atau deria yang apabila berinteraksi dengan pelbagai halangan, boleh menyekat penyertaan penuh dan berkesan mereka dalam masyarakat. Terdapat 7 kategori OKU iaitu pendengaran, penglihatan, pertuturan, fizikal, masalah pembelajaran, mental dan pelbagai. Pendaftaran OKU dilaksanakan oleh, Jabatan Kebajikan Masyarakat. Di Negara kita, pendaftaran OKU adalah digalakkan dan dibuat atas dasar sukarela. Permohonan pendaftaran OKU yang telah diluluskan, akan dikeluarkan Kad OKU secara percuma.

Permohonan Kad OKU boleh dibuat di mana - mana Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah yang berhampiran. Pemohon boleh mengisi Borang Permohonan Pendaftaran OKU atau membuat permohonan secara online di http://spmoku.jkm.gov.my/smoku. Walau bagaimanapun, setiap permohonan memerlukan pengesahan ketidakupayaan oleh pegawai perubatan. Bilangan OKU yang berdaftar sehingga kini adalah seramai 426,838 orang.

Penerangan lanjut tentang syarat-syarat pendaftaran OKU dan kategori OKU boleh diketahui dengan muat turun Garis Panduan Pendaftaran OKU menerusi laman web www.jkm.gov.my.

Sebelum ini, OKU menikmati lebih daripada 20 kemudahan dan keistimewaan. Antaranya adalah bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) seperti Bantuan Elaun Pekerja Cacat, Bantuan Alat Tiruan / Alat Sokongan, Geran Pelancaran, Bantuan Penjagaan OKU Terlantar dan Pesakit Kronik Terlantar (BPT), dan Bantuan OKU Tidak Berupaya Bekerja (BTB). Selain itu, OKU juga menikmati pengecualian bayaran di hospital kerajaan, pengecualian cukai jalan oleh JPJ (bagi OKU fizikal sahaja), Skim Bantuan Galakan Perniagaan OKU (SPGP OKU) daripada Kementerian Sumber Manusia, kemudahan daripada Telekom Malaysia, Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS), dan sebagainya.

KAD PESARA KERAJAAN MALAYSIA
(Bahagian Pasca Perkhidmatan, Jabatan Perkhidmatan Awam)

Laman web : http://www.jpa.gov.my

Kad Pesara merupakan Pengenalan Diri bagi membolehkan pesara memperolehi kemudahan perubatan di Klinik/Hospital Kerajaan. Kemudahan Kad Pesara ini layak dinikmati oleh pesara/penerima pencen, juga kepada isteri/suami penerima pencen dan anak yang berumur 21 tahun (yang belum berkahwin). Anak yang sedang melanjutkan pengajian di peringkat tinggi boleh menikmati kemudahan ini sehingga tamat Ijazah Pertama (yang belum berkahwin). Bagi anak cacat akal atau jasmani kekal yang tidak berupaya menanggung dirinya sendiri, tiada had umur dikenakan.

Kad Pesara Kerajaan Malaysia dikeluarkan di bawahSeksyen 23, Peraturan-peraturan Pencen 1980 bagi pesara/penerima pencen Perkhidmatan Awam atau Seksyen 20, Peraturan-peraturan Pencen Pihak-pihak Berkuasa Berkanun dan Tempatan bagi pesara/penerima pencen Pihak Berkuasa Berkanun dan Tempatan.
Sesuai dipaparkan menggunakan Mozilla Firefox 44.0 atau Google Chrome 47.0 pada resolusi 1024x768